УСПІШНЕ ПОЄДНАННЯ НЕПІДВЛАДНИХ ЧАСУ ТРАДИЦІЙ І СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ВИРОБНИЦТВІ ВИНА
Українські винороби використовують CC-Link для автоматизації та розширення виробництва своїх вин і коньяків світового класу. З огляду на велику популярність цих напоїв на внутрішньому ринку і відкриття експортних ринків, винний завод «Шабо» в Одеській області зумів успішно поєднувати сучасні технології з тонким мистецтвом виробництва марочних вин.
Виноград вирощувався в Шабо ще з часів появи древніх греків. П'ятсот років тому регіон був завойований турками, після чого близько 1822 року швейцарські іммігранти привезли з собою знання ремісників-виноробів. М'який клімат, тепле повітря степів, піщані ґрунти і унікальний мікроклімат узбережжя Чорного моря забезпечує ідеальні умови для вирощування винограду. Аналогічно Бордо і Бургундії, село Шабо знаходиться на «виноградній широті» - між 46 ° і 47 ° північної широти.
У 2004 році виноградники були повністю модернізовані за допомогою сучасного європейського обладнання. Поєднавши його з древніми винними погребами, винороби отримали можливість виготовлення таких же вишуканих вин і коньяків, як і протягом останніх 200 років.
Успішна інвестиційна програма передбачає створення виробництва повного циклу: починаючи з вирощування винограду, зберігання і витримки вина в сховищах до розливу вина на виробничих потужностях, включаючи процеси дистиляції для спиртів і купажування для вермутів. На даний момент завод має потужності для обробки 20 тисяч тонн винограду в сезон, виробляючи до 45 мільйонів пляшок вина і 25 мільйонів пляшок коньяків з використанням технології «холодного розливу» (розлив вина без термічної обробки).
Всі етапи виробництва вина ТМ «Шабо» сконцентровані на збереженні смаку, кольору і аромату самої виноградної ягоди. Тому виноград збирається вручну, дозволяючи відбирати краще. Потім виноград проходить технологічні різні процеси виготовлення вина, процеси дозрівання, купажування і розливу.
Однак фахівці з вирощування винограду в Шабо прагнуть використовувати найсучасніші технології автоматизації, одночасно ефективні і якісні, для забезпечення потреб зростаючого виробництва. У жовтні 2011 року, наприклад, було встановлено сучасну технологічну систему для підтримки заданої температури, як в зоні виробництва, так і в зоні визрівання; а також для вимірювання рівня вина в резервуарах зберігання. Нова система також регулює роботу насосів холодильних установок і температуру охолодження. Це автоматизує задачу, раніше виконувану вручну, яка вимагала витрат часу і значної концентрації для забезпечення точного запису і ретельного аналізу.
Крім того, фахівці не упустили шанс інтегрувати в одну систему кілька процесів, які вже раніше були автоматизовані окремо. Для передачі даних усередині системи була обрана мережа CC-Link через її можливості працювати з обладнанням різних виробників. Слід зазначити, що CC-Link швидко встановлюється і відрізняється високою надійністю - що усуває відразу дві основні можливі причини порушення в роботі. Архітектура мережі виглядає наступним чином: керуючий комп'ютер з двома моніторами і панелями оператора, що використовують SCADA (система контролю і збору даних), з'єднується з системою оперативного управління виробництвом c 5 ПЛК (програмованими логічними контролерами). Передача даних здійснюється за допомогою двох мереж CC-Link.
В процесі виробництва комп'ютери збирають і обробляють дані численних датчиків, які контролюють температуру, вологість, рівень в ємностях і налаштування клапанів. В цілому, CC-Link налічує 256 аналогових і цифрових входів і 152 виходи (всі цифрові) і планується подальше розширення мережі найближчим часом.
Одним з ключових переваг CC-Link є те, що якщо яка-небудь ділянка системи тимчасово відключена, сигнали передачі даних автоматично перенаправляються по інших каналах, зберігаючи, таким чином, централізований контроль. Аналогічно, систему можна розширити простим підключенням нового пристрою або підсистеми в існуючу проводку; маршрутизація сигналів негайно і автоматично оптимізується і зв'язок не переривається ніколи.
У зв'язку зі збільшенням виробництва та з метою задоволення зростаючого попиту компанія «Шабо» планує найближчим часом збільшити кількість ємностей для зберігання, оснащених датчиками і автоматичними насосними установками.
Ринок виноробства є багатообіцяючим для українських виробників, оскільки обсяги споживання поступово зростають. На сьогодні, ринок виноробства в Україні становить близько 17.6 мільйонів декалітрів вина або US $ 800 мільйонів. Експерти вважають, що щорічне зростання споживання вина в наступні кілька років складе приблизно 17.5%. Це пов'язано з перейманням європейського способу життя, а саме, в зменшенні енергоспоживання горілки і великим споживанням вина, а також з поліпшенням добробуту регіону.
Крім цього, широко відкриваються можливості експорту. Споживачі вина по всьому світу прагнуть випробувати вина з нових регіонів; недавно компанія «Шабо» відкрила «Центр культури вина Шабо», який був включений в туристичну карту європейських винних маршрутів, складену Радою Європи, Європейською комісією, ЮНЕСКО та представниками винної промисловості.
Про асоціації CLPA
CC-Link Partner Association (CLPA) - це міжнародна організація, яка налічує понад 1500 компаній по всьому світу. Загальною метою партнерів є просування і технічний розвиток технологій відкритої мережі CC-Link. Тепер є більш 1,100 видів сертифікованої продукції більш ніж 250 виробників. CC-Link - провідна промислова мережа в Азії, популярність якої стрімко зростає в Європі та Америці. Європейський головний офіс знаходиться в Німеччині, представництва компанії розташовані по всьому континенту.
Прим .: вище представлений переклад статті Winemaker blends timeless tradition with high tech comms з сайту асоціації CLPA (http://www.clpa-europe.com)