ММММ.... СМАЧНО. БЕЗДРОТОВІ ДАТЧИКИ ТЕМПЕРАТУРИ ЗАВОЙОВУЮТЬ СВІТ ВИРОБНИЦТВА ШОКОЛАДУ
Технологія бездротової передачі даних вже стала невід'ємною частиною промислової автоматизації. Бездротова передача даних і її переваги використовуються для різних цілей в харчовій промисловості - навіть при виробництві шоколаду.
У споживачів в окремих випадках виникають питання щодо доступності і надійності даних вимірювання або застосовуваних компонентів, наприклад, чи можуть великі верстати, які в роботі випромінюють електромагнітні перешкоди, стати причиною переривання сигналу. Оскільки їх частоти в основному перевищують 1 ГГц, вони не можуть зробити негативний вплив на роботу бездротових датчиків температури Jumo Wtrans, оскільки вони працюють в діапазоні 868 - 915 МГц. Всі клієнти, які вже встигли випробувати систему вимірювання температури Wtrans, відзначають, в першу чергу, високу надійність і різні можливості фіксації даних вимірювання, зручність управління і велике число доступних варіантів адаптації до умов експлуатації.
Спрощений контроль процесу виробництва
З використанням бездротової технології відпадає необхідність у дорогій установці дротяних датчиків температури. Витрати на налагодження бездротового з'єднання набагато менше витрат на прокладання кабелів. Таким чином, можна значно заощадити в випадках, де присутні, наприклад, ємності, що обертаютьсяі. Як відмінний приклад можна назвати виробництво шоколаду: під час виробничого процесу ємності з шоколадом можуть перебувати за сотні метрів від пульта управління. Контактні кільця, які використовувалися раніше для передачі уніфікованого сигналу з обертових машин, більше не потрібні. Для контролю виробничих процесів бездротова передача даних із застосуванням бездротових датчиків, що працюють від акумуляторів, може використовуватися і паралельно з провідними датчиками температури.
За 2010 - 2013 роки продаж бездротових компонентів для автоматизації технологічних процесів зросла в середньому на 40%.
Радіодатчик температури і багатофункціональний радіоприймач
З метою поліпшення якості та гнучкості передачі даних вимірювання, а також збільшення відстані, на яке вони можуть передаватися, компанією Jumo були розроблені бездротовий датчик температури Т01.G1 / G2 для мобільного і / або стаціонарного вимірювання температури на рухомих і нерухомих пристроях, а також багатофункціональні радіоприймачі Т01.ЕС1 з чотирма аналоговими виходами і Т01.ЕС3 з двома аналоговими виходами і двома виходами реле. Вся електроніка знаходиться в ручці щупа і захищена водонепроникним корпусом із захистом IP67. 50-омна чвертьхвильова антена, що входить до складу виробу може бути підключена безпосередньо або встановлюватися як зовнішня .. Максимальний діапазон температур, що покриваються антеною, становить -200 ... + 600 ° С. Прийняті результати вимірювань перетворюються і відображаються на дисплеї. Виміряні значення доступні у вигляді пропорційних сигналів струму або напруги (0 (4) - 20 мА, 0 -10 В), а також через інтерфейс RS485. Всі виходи приймача гальванично ізольовані. Підключення до систем більш високого рівня здійснюється через цифровий інтерфейс з протоколом Modbus. Такі системи можуть бути побудовані, наприклад, з використанням програмного забезпечення для візуалізації даних JUMO SVS3000 або безпаперових самописців JUMO LOGOSCREEN nt, сумісних з протоколом Modbus і працюючих в режимі ведучого.
Чутливість до змін температури під контролем
Датчик температури Wtrans призначений для вимірювання температури на багатьох етапах обробки шоколадної сировини і подальшої його переробки. Наприклад, при виробництві начинки для шоколадних цукерок необхідно точно контролювати температуру. Не можна перевищувати максимально допустиму температуру, інакше смак буде відрізнятися від партії до партії. Цього можна уникнути за використанням датчиків температури виробництва фірми Jumo. Облік і передача даних про температуру по радіочастоті надає виробникам шоколаду можливість необмеженого використання цих даних на різних етапах виробництва з різними заданими значеннями температури і на різних обертових або пересувних ємкостях.
Гнучке вимірювання температури неминуче
Один з етапів виробництва включає остаточне змішування інгредієнтів, наприклад: масло-какао, какао-порошку, цукру, сухого молока в меланжери, різновиди величезного міксера. Отримана в процесі змішування маса практично суха, але в той же час містить багато води і розчинений цукор може назад частково кристалізуватися. Внаслідок цього на поверхні утворюються тріщини, в які просочується какао-масло. Без подальшої обробки шоколадна маса стає ламкою і борошнистою. Щоб запобігти кристалізації цукру, необхідно витягнути всю вологу. Для цього масу розподіляють в плоский довгий чан з граніту, по якому вперед і назад переміщаються гранітні валики. Під час цього процесу температура піднімається до 76 ... 78 ° С і маса стає рідкою. Валики вдаряються об стінки чана, і шоколадна маса з валиків падає назад в чан. При цьому залишкова волога випаровується і залишається менше 1%. На цьому етапі виробництва бездротові датчики температури гарантують точний контроль температури. У шоколадній промисловості, як і в багатьох інших галузях харчової промисловості, харчові продукти проходять кілька стадій обробки при різній температурі. Спочатку їх висушують, потім інтенсивно нагрівають, щоб згодом знову охолодити. Готову продукцію розфасовують і відправляють на склад.
Переваги використання бездротових датчиків температури очевидні: ніяких довгих проводів і кабелів, економія на монтажі та обслуговуванні, ефективне функціонування в важких умовах експлуатації,
За матеріалами JUMO